Followers

nasihat berguna sepanjang zaman

Hye peeps,
Tiada apa yang ingin dikongsi,
Bila terbaca Surah Luqman, dapatlah kita hayati bersama nasihat Luqman kepada anaknya.
Moga jadi pegangan bersama.

PETIKAN DARI AL-QURAN(SURAH LUQMAN AYAT 12-19)


12. Dan sesungguhnya telah Kami berikan hikmah kepada Luqman, iaitu: "Bersyukurlah kepada Allah! Dan barang siapa bersyukur (kepada Allah), maka sesungguhnya dia bersyukur untuk dirinya sendiri; dan barangsiapa yang tidak bersyukur (kufur), maka sesungguhnya Allah Maha Kaya, Maha Terpuji".
13. Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, ketika dia memberi pelajaran kepadanya, “Wahai anakku! Janganlah engkau mempersekutukan Allah, sesungguhnya mempersekutukan (Allah) adalah benar-benar kezaliman yang besar".
14. Dan Kami perintahkan kepada manusia (agar berbuat baik) kepada kedua orang tuanya. Ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah tambah, dan menyapihnya dalam usia dua tahun. Bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua orang tuamu, hanya kepada Aku kembalimu.
15. Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan Aku dengan sesuatu yang engkau tidak mempunyai ilmu tentang itu, maka janganlah engkau menaati keduanya, dan pergaulilah keduanya di dunia dengan baik, dan ikutilah jalan orang yang kembali kepada-Ku, kemudian hanya kepada-Ku tempat kembalimu, maka Aku beritahukan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.
16. (Luqman berkata), “Wahai anakku! Sesungguhnya jika ada (sesuatu perbuatan) seberat biji sawi, dan berada dalam batu atau di langit atau di bumi, nescaya Allah akan memberinya (balasan). Sesungguhnya Allah Maha Halus, Mahateliti
17. Wahai anakku, dirikanlah solat dan suruhlah (manusia) mengerjakan yang baik dan cegahlah (mereka) dari perbuatan yang mungkar dan bersabarlah terhadap apa yang menimpa kamu. Sesungguhnya yang demikian itu termasuk perkara yang penting.
18. Dan janganlah kamu memalingkan wajah dari manusia (kerana sombong) dan janganlah berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong dan membanggakan diri.
19. Dan sederhanalah kamu dalam berjalan dan lunakkanlah suaramu. Sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai.


dalam ayat 14 ada menyebut tentang suruhan Allah kepada kita agar berbuat baik kepada kedua ibubapa kita. Sebenarnya kalau kita fikir balik, apa la sangat segala pengorbanan yang kita buat untuk ibubapa kita kalau nak bandingkan segala pengorbanan mereka terhadap kita sejak kita lahir sampailah kita dah besar sekarang. Dan kalau kita terasa berat (atau kadang-kadang malas) untuk melakukan apa yang mereka minta, kita kena ingat bahawa mereka tak pernah pun nak mengeluh bila anak-anak mereka minta apa-apa walaupun kadangkala susah untuk mereka tunaikan. bahagiakan mereka selagi mereka masih bernyawa. (sumber)

" Ya Allah, panjangkan usia kedua ibubapaku, janganlah kau ambil mereka sebelum
sempat aku bahagiakan mereka, amin "


No comments: